Забраната на бурките и църквата във Франция
Забраната на бурките и църквата във Франция / снимкa: Reuters

Католическата църква във Франция предупреди властите, че евентуална забрана върху забулването на мюсюлманките на обществени места може да има негативен ефект и призова за спазване на правата на мюсюлманите в страната, предаде Ройтерс.

Ако предложеният закон за въвеждане на забраната бъде приет, "това може да предизвика обратна реакция, като увеличи броя на мюсюлманките, които се забулват", предупреди епископ Мишел Сантие. Той припомни, че в момента много малко жени забулват напълно лицата си и че това не е задължително според ислямските закони.

"Французите, включително католиците, не трябва да се оставят да бъдат обзети от страха от "сблъсък на цивилизациите", посочи епископът. Той призова да се прави разлика между мнозинството мирно живеещи мюсюлмани и малцинството ислямски радикали.

Сантие изтъкна, че ако френските власти не спазват правата на мюсюлманите във Франция, то няма как да очакват ислямските държави да спазват правата на живеещите там християни, пише БТА. "Истинският диалог между вярващите ще ни помогне да преодолеем взаимното недоверие. Пътят ще е дълъг и труден", добави епископът.

Миналата седмица френска парламентарна комисия препоръча приемане на закон за забрана на носенето на традиционното покривало бурка от мюсюлманките в училищата, болниците, обществените сгради и транспорта, но не и на улицата.