Отборите на Франция и Хърватия днес ще спорят за световната титла на първенството в Русия. Последният двубой от Мондиал 2018 ще се играе на стадион "Лужники" в Москва от 18.00 ч.
 
След 62 мача, които ни поднесоха драми, интригуващи сюжети, великолепни голове и сензационни резултати, останаха само два тима, които сега ще определят новият световен шампион.
 
Франция и Хърватия спорят за Световната купа в Москва (СНИМКИ)

"Петлите" спечелиха първата си и единствена титла през 1998 г., а по пътя към финала на домашния Мондиал елиминираха именно дебютанта Хърватия. В полуфиналите Франция надви Хърватия с 2:1 с голове на Лилиан Тюрам, единствените в кариерата му с националната фланелка.
 

Gulliver/Getty Images


Белгия триумфира с бронза на Световното първенство в Русия (СНИМКИ)

Настоящият селекционер на отбора Дидие Дешан тогава бе капитан на отбора, а сега има възможност да стане третият човек в световния футбол след бразилеца Марио Загало и германеца Франк Бекенбауер, който вдига световната купа като футболист и треньор. Както и преди 20 години, и сега французите са фаворити, но ако нов победител вдигне трофея, малцина ще бъдат изненаданите, с оглед на неочакваните резултати в хода на целия турнир в Русия.
 

Gulliver/Getty Images


Никой не очакваше Хърватия да стигне дотук, но групата на Златко Далич удиви света и заслужи участието си в заключителната среща. Ако отборът на Далич успее да премине тази бариера, ще остане завинаги в историята. Любопитно е, че Хърватия е отборът с най-нисък рейтинг, стигнал до финал на Световно първенство (20-о място).
 
Световното по футбол разруши митовете за Русия, доволен е Путин

Последният финал, в който победителят е определен в редовното време, без да се стига до продължения или дузпи, е между Бразилия - Германия през 2002 г.
БГНЕС