Юнкер към Ципрас: Новото правителство да се придържа към реформите
Юнкер към Ципрас: Новото правителство да се придържа към реформите / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Гърция да работи за стабилност и да се придържа към споразуменията си за реформи след преизбирането на Алексис Ципрас за премиер, предаде Ройтерс.

"Гърция сега се нуждае от широка подкрепа от всички партии, институционална стабилност и своевременно прилагане на реформите, за да се върне доверието", написа Юнкер в поздравително писмо до Ципрас.

В него председателят на ЕК посочва още, че съществува спешна необходимост от работещо управление на миграционната криза, която ще бъде темата на заседанието на Европейския съвет.

"Предстои ни много работа и нямаме време за губене, ... ще подкрепим новото правителство в неговите усилия", пише Юнкер.

Ципрас подаде оставка, след като подписа споразумение за заем в размер на 85 млрд. евро срещу реформи с Евросъюза, въпреки че гърците казаха не при всенародно допитване. Това породи напрежение в неговата партия и доведе до оставката на тогавашния финансов министър Янис Варуфакис, както и до други трусове във властта.

 

Източник: БТА