Възобновена е хуманитарната операция в Хомс
Възобновена е хуманитарната операция в Хомс / БГНЕС

Хуманитарната операция беше подновена в сирийския град Хомс, евакуирана е нова група от мирни жители, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Група от 11 души беше евакуирана от кварталите в старата част на Хомс, които се намират под контрола на въоръжената опозиция, съобщи губернаторът Талал Барази. Той обаче добави, че евакуацията е прекъсната "от въоръжени групировки, които стреляха по пропускателния пункт, за да изплашат цивилните". Операцията е била проведена без съгласуване с ООН, за разлика от предишната евакуация на цивилни от кварталите на старата част на Хомс, която започна на 7 февруари и беше прекратена миналия уикенд.

Националната телевизия също предаде за нова евакуация на цивилни от Хомс, без да съобщи броя им. Повечето от тях са жени, деца и възрастни хора. Без днешната група, от 7 февруари от Хомс са били изведени общо 1417 души, посочва БТА.

Силите на сирийското правителство използват нов вид руски ракети с касетъчен заряд. Те са изключително мощни и не са били използвани досега в конфликта, съобщи "Хюман райтс уоч". На снимките от атаката на Хама личи, че правителството е използвало 300-милиметрови руски ракети "земя-земя" 9М55К, които пренасят десетки по-малки бомби. Те са били използвани при нападения на 12 и 13 февруари, при които загинаха най-малко двама цивилни.

Касетъчните боеприпаси са забранени в 113 страни. От началото на конфликта през март 2011 г. са загинали над 140 хиляди души.