Вълците във Франция се завръщат дори в райони, където са били обявени за унищожени
Вълците във Франция се завръщат дори в райони, където са били обявени за унищожени / iStock/Getty Images
Детските песнички за страшния вълк може отново да излязат на мода: в края на януари горският хищник се появи отново в департамента Майен в Западна Франция - за първи път след пълното им унищожение в края на XIX век, съобщава Le Figaro.

Пенсионираният историк Ерве Джеролами каза пред френския вестник, че на 30 януари той и приятелите му са ловували дива свиня, елени и лисици в град Мартиние. При тях дошли двама горски от Френската агенция за биологично разнообразие и предупредили, че в района обикаля вълк. На изненаданите ловци било казано, че ако го видят, трябва спешно да се свържат с агенцията, тъй като този вид е под закрилата на Бернската конвенция за опазване на дивата фауна и флора.

Този случай не е единственият: според Никола Жан, заместник-ръководител на отдела за големи сухоземни хищници в агенцията за биологично разнообразие, вълците са се разпространили чак до Хавър на северозапад.

В същото време той отрече твърденията на двамата горски пазачи и заяви, че те не са забелязани в долината на Лоара и Бретан. Тези данни се потвърждават от Центъра за наблюдение на вълците, който регистрира тяхното присъствие по сигнали от местни жители, ловци и фермери. Асоциацията пояснява, че на карта, публикувана през ноември 2020 г., се вижда, че вълците не присъстват само в четири департамента: Канал, Ерд и Лоара, Корсика и (до края на януари) - Майен.

Експертите посочват, че това не е изненадващо. „Тъй като първите 5 вълка, дошли от Италия, бяха официално регистрирани във Франция в департамента Алпийски морски регион на 5 ноември 1992 г., те бавно се разпространиха из цялата територия с нарастването на популацията си“, обясни Тома Пфайфер, член на асоциацията „Вълците от Гран Ест“, която докладва на агенцията за биологично разнообразие.
Както обяснява експертът, когато глутницата стане твърде голяма, млад мъжки или женска често я напускат в търсене на нови места за лов и живот.


Това помага на видовете да оцелеят: младите вълци не се свързват с вълчица от своята глутница и затова през февруари или март те тръгват да търсят женска от друга глутница. Директорът на сафари парка EcoZonia Сирил Вакаро уточнява, че млад хищник може да измине 50-60 км на ден в търсене на идеален партньор и ново местообитание. Пфайфер припомня за първия вълк от Полша, който е открит във френските Ардени: той е прекосил Германия, Холандия и белгийските Ардени.

Понастоящем във Франция има около 580 вълка, според Френската агенция за биологично разнообразие, но овчарите и ловците смятат, че тези цифри са подценени и се оплакват от щети от хищниците. Тиери Коуст, говорител на Националната федерация на ловците, твърди, че реалният брой на вълците е два пъти по-голям от официалните данни. Тази година ще трябва да бъдат избити стотици вълци повече от предвиденото от властите, за да се контролират популациите и да се обезпечи спокойно съвместно съществуване с хората, пише Le Figaro.

Източник: „Фокус“