Външно не знае колко българи в действителност са пътували на горящия ферибот
Външно не знае колко българи в действителност са пътували на горящия ферибот / снимка: БГНЕС
Външно не знае колко българи в действителност е имало на горящия ферибот
77198
Външно не знае колко българи в действителност е имало на горящия ферибот
  • Външно не знае колко българи в действителност е имало на горящия ферибот

Все още българското Министерство на външните работи няма яснота колко от българите в списъците на пасажерите на запалилия се вчера на път за Италия ферибот са се качили на борда. До момента са спасени 4-ма наши сънародници, които са в добро здраве и са в италиански болници, каза пред Дарик говорителят на външното ни ведомство Бетина Жотева.

Продължава разминаването в информацията за броя на българите в списъците на пътниците на ферибота, обясни Жотева. От гръцкото външно министерство твърдят, че сънародниците ни са 9, а от италианска страна информацията е за 7 български граждани.

"Това са само списъци с предварително подадени имена. Ние не знаем колко българи е имало в действителност на ферибота. Но със сигурност знаем, че четирима са спасени. Вчера бяха спасени Галин Хайтов и Красимир Естов, а тази нощ две наши сънароднички - Р. Тодорова и С. Божилова. Всички те са в добро здраве и се намират в Италия. Беше решено всички спасени да бъдат откарани в болници в Бриндизи, Бари и Лече", каза Жотева.

До часове българският консул в Италия ще бъде в Бриндизи, каза още Жотева. "Това, което знаем по дипломатически пътища, е оптимистичната прогноза, че корабът трябва да бъде изтеглен и да стигне брега днес следобед. Паради изключително тежките метеорологични условия първоначално този кораб трябваше да бъде изтеглен до бреговете на Вльора, след това смениха маршрута до Бриндизи, а последната информация е, че ще бъде изтеглен до пристанището в Бари и се надяваме това да стане до днес следобед. Но отново са се скъсали въжетата, отново времето е много лошо, метеорологичните условия са тежки, вълнението е голямо, пушекът продължава да бъде огромна пречка и за хеликоптерите, тъй като спасените се транспортират само с хеликоптери. Основният проблем на хората, изнасяни от кораба, е това, че са близо до замръзване", каза говорителят на Външно министерство.

Спасените пътници от горящия ферибот са 329 души, поне четирима са загинали по непотвърдена информация.