Външните министри от ЕС обсъждат разделянето на Ерусалим
Външните министри от ЕС обсъждат разделянето на Ерусалим / снимка: Reuters

Външните министри от ЕС обсъждат предложението на Швеция за признаването на Ерусалим за столица както на Израел, така и на бъдещата палестинска държава, съобщи Асошиейтед прес.

Израел, който има претенции за целия град, включително за Източен Ерусалим, се противопостави на проекторезолюцията. Преди дни заместник-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон заяви, че инициативата на ЕС "може да подкопае усилията за възобновяване на преговорите". Според изявление на ведомството резолюцията може да се отрази върху способността на ЕС да бъде посредник в близкоизточния мирен процес.

"ЕС няма да признае никакви промени на границите от преди 1967 г., включително що се отнася до Ерусалим", се казва в проекторезолюцията.

По време на Шестдневната война през юли 1967 г. Израел откъсна значителни територии от арабските си съседки Йордания, Египет и Сирия, включително Източен Ерусалим, пише БТА.

Документът призовава за създаване на палестинска държава на териториите на Западния бряг, ивицата Газа и Ерусалим. "Ако има мирен път, то той изисква признаването на Ерусалим за столица на две държави", се казва в проекторезолюцията.