На 8 април ще настъпи пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна Америка, което е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март).

Освен това то е най-интересното астрономическо явление за 2024 г, поради продължителната си пълна фаза, разказват от Катедра Астрономия към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Милиони тръпнат в очакване на пълното слънчево затъмнение (ВИДЕО)

Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената възможност за изследване на слънчевата корона чрез наблюдения от Земята, поради което те са обект на особен интерес за професионалните и любителите астрономи. Обичайна практика е екипи от цял свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се наблюдава пълна фаза, и то с максимална продължителност. При това наблюдателите пренасят със себе си немалко апаратура, внимателно подготвена месеци преди самото явление.

Екипи от български професионални и любители астрономи вече се отправиха към Мексико и Тексас – това са дестинациите, откъдето пълната фаза ще продължи най-дълго. На 8 април затъмнението ще се наблюдава като частично слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн. След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик.

После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

Пълно слънчево затъмнение ще има на 8 април

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Риби. Явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се приближава максимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. Поради това Луната ще бъде с по-голям видим диаметър, което ще повиши продължителността на пълната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдател от района на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Частичните фази ще започнат в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще започне в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико. Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Изследователи от зоопарка във Форт Уърт, Тексас ще наблюдават как се нарушават рутинните дейности на животните по време на пълното слънчево затъмнение, предаде Асошиейтед прес.

Адам Хартстоун-Роуз, изследовател от Държавния университет на Северна Каролина, ръководи наблюдения на учени върху животни по време на друго слънчево затъмнение през 2017 г. и каза, че за тяхно изумление повечето от животните са правели изненадващи неща.

Въпреки че има много изследвания върху животни, които се държат странно по време на затъмнения, едва през последните години учените започват да изучават промените в поведението на диви, домашни и животни в зоопаркове.

„Преди седем години слонските костенурки в зоопарка „Ривърбанкс“ в Южна Каролина, които по принцип не правят нищо през целия ден, по време на пика на затъмнението започнаха да се размножават“, каза Хартстоун-Роуз. Причината за това поведение все още не е ясна.

Обикновено двойка сиаманги всяка сутрин пеят един на друг. В деня на затъмнението обаче песните, които пеели, представлявали странни мелодии. Няколко мъжки жирафа пък започнали да галопират от „очевидна тревога“. Фламингите се скупчпили около малките си.

„Що се отнася до домашните любимци, те реагират според това какво правят техните стопани, дали те са развълнувани или пък са безразлични към затъмнението“. каза Рафаела Леш, изследовател на животните от Университета на Арканзас.

„Кучетата и котките ни обръщат голямо внимание, което се обуславя с техния циркаден ритъм“, каза тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня