Военните действия в Либия ще продължат, докато Кадафи не приеме решенията на ООН
Военните действия в Либия ще продължат, докато Кадафи не приеме решенията на ООН / снимка: Reuters

Военните действия в Либия ще продължат, докато либийският лидер Муамар Кадафи не започне да спазва  решенията на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, като цитира френския външен министър Ален Жупе. „Операциите ще продължат през следващите няколко дни, докато Либия не започне да спазва резолюцията на ООН”, подчерта Жупе в интервю за френската телевизия Франс 2. Той допълни, че целта на операцията е да бъде освободен либийският народ от Муамар Кадафи, предаде АФП.

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди от Бразилия, където е на визита, че е дал разрешение за ограничени военни действия в Либия, за да се защитят либийските цивилни от атаките на силите на Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. САЩ имат два ескадрени миненосеца и три подводници в Средиземно море, предаде АФП.

Външнополитическият представител на ЕС Катрин Аштън призова либийския лидер Муамар Кадафи да се подчини незабавно на резолюцията на ООН, предаде ДПА. Полковник Кадафи има избор - или незабавно да изпълни резолюцията, или международната общност ще продължи да действа, заяви тя. Аштън подчерта, че режимът на Кадафи трябва незабавно да прекрати насилието срещу собствения си народ, посочва БТА.

Президентът на Венецуела Уго Чавес разкритикува военната операция в Либия, като я нарече безотговорна и като заяви, че целта й е да се заграби либийският петрол, предадоха световните агенции. В телевизионно обръщение Чавес осъди военните действия в Либия и ги нарече намеса във вътрешните работи на страната. Той призова за ефективно прекратяване на огъня в Либия и за подновяване на мирните процеси в Северна Африка.

„Зад тази безотговорност в Либия стоят САЩ и техните европейски съюзници. Жалко е, че ООН се поддава и  одобрява тази война”, подчерта Чавес. Той изрази съжаление, че офертата му за международно посредничество в Либия не е била приета.

Русия изрази съжаление, че западни страни са решили да започнат военни действия в Либия, предадоха световните агенции, като цитираха говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич. „Москва изразява съжаление, че редица страни са започнали военна операция в Либия на базата на спешно приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН”, заяви говорителят.

На фона на тази реакция дойде съобщението, че Кремъл е отзовал посланика си в Либия Владимир Чамов, предаде АФП. Руски медии съобщиха, че уволнението на посланика е станало броени часове преди гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, проправяща път за въздушни удари срещу Либия.