Военни кораби ще ескортират турските хуманитарни конвои за Газа
Военни кораби ще ескортират турските хуманитарни конвои за Газа / снимка: Reuters

Военни кораби ще ескортират в бъдеще турски плавателни съдове, които плават с хуманитарни помощи към ивицата Газа, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган за телевизия Ал Джазира, предаде Ройтерс.

Министър-председателят е обявил още, че Турция няма да позволи на Израел да експлоатира сам ресурсите на Средиземноморието. По думите на турския премиер, според арабския превод на излъченото по Ал Джазира интервю с Ердоган, Анкара е предприела стъпки, за да попречи на еврейската държава да разработва едностранно природните богатства в Източно Средиземно море.

Турският премиер отново заяви след двустранната среща с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер в Анкара, че ако Израел не поднесе извинение за рейда на 31 май м.г., не плати компенсации за жертвите и не вдигне ембаргото над Газа, не може да се очаква отношенията между двете страни да бъдат поправени и нормализирани.

Той засегна отново и темата за безпилотните самолети Херон, които Турция купи от Израел, но върна за поддръжка част от тях и досега не си ги е получила обратно, допълва БТА. Ердоган обвини Израел по този повод, че е "нелоялен към двустранните споразумения в отбранителната индустрия".