Великобритания се готви за още по-страшни наводнения
Великобритания се готви за още по-страшни наводнения / БГНЕС

Южна Англия се бори с нова вълна от наводнения, стотици хора бяха евакуирани, предаде ДПА. Според британските метеоролози на някои места в Южна Англия валежите, причинили катастрофалните наводнения, са най-значимите от 248 години насам, посочва Франс прес.

Близо 1600 военни са на бойна нога, за да окажат помощ на засегнатите от стихията райони и да защитават други населени места от наводненията.

Прогнозите са за още проливни дъждове през седмицата и това само ще влоши обстановката във Великобритания, която преживява най-влажната зима от няколко години насам. Хиляди домове вече са наводнени, а транспортната мрежа е сериозно засегната от бедствието.

Британският премиер Дейвид Камерън продължава с обиколката си из засегнатите графства Дорсет и Девън, посочва БТА. Само миналата седмица около 850 жилища бяха наводнени, а хиляди нови са изложени на риск. Някои жители отказват да напуснат домовете си, защото се страхуват, че ще бъдат плячкосани.

Великобритания се готви за още пострашни наводнения
netinfo

Агенцията по околната среда издаде предупреждение за сериозни наводнения на 16 места в Бъркшър, Съри и Самърсет. Предупреждения за наводнения са издадени за още стотици места из страната, основно в Южна Англия.

Британски телевизии показват кадри, на които се вижда как водата настъпва към територията на главното лондонско летище Хийтроу, посочва ИТАР-ТАСС.

В районите, в които река Темза прелива, са наводнени най-малко хиляда жилища, допълва агенцията.

Пострадалите от наводненията обаче стават все по-гневни, въпреки усилията на правителството да се справи с кризата, предаде Франс прес.

Великобритания се готви за още пострашни наводнения
netinfo

По време на визитата си в пострадало село в Бъркшър британският министър на отбраната Филип Хамънд беше спрян от доброволец, който се развика, че на това място не е дошъл нито един служител на Агенцията за околната среда, за да види какво се случва и да помогне на хората. Доброволци от 48 часа работят без прекъсване, за да евакуират жителите, докато чиновниците предпочитат да си останат в офисите, каза на Хамънд разгневеният селянин. В отговор Хамънд му припомни, че 1600 военни са готови да помагат, но селянинът поясни, че дори 50 военни биха стигнали, стига те да дойдат в бедстващото село.