Ирма Флорида
Ирма Флорида / Guliver/Getty Images
Главна тема за американския печат днес остава ураганът Ирма и последиците от него.

Вестник "Вашингтон пост" прави анализ на прогнозите и на онова, което реално се случи при преминаването на стихията през Флорида, като отбелязва, че най-апокалиптичният сценарий се е разминал благодарение на няколко щастливи стечения на обстоятелствата при движението на урагана. Едно от тях е, че той е загубил част от силата си и е променил курса си, преминавайки над Куба, която е понесла повече поражения от очакваното. Така бедствието за Куба се е превърнало в късмет за САЩ. Освен това леки отклонения в последния момент при движението на урагана, и по-точно на самото му "око", неподлежащи на предвиждане, са предпазили от стихията най-уязвимите райони и градове на Флорида.

Стихията Ирма отнела живота на 10 човека в САЩ, отслабна до тропическа депресия

Ирма Флорида
Guliver/Getty Images

Още преди бедствието много опитни и заслужаващи доверие експерти прогнозираха, че Ирма може да се окаже един от най-катастрофалните урагани в историята. Вестникът си задава въпроса: Не отидоха ли те твърде далече, биейки толкова силна тревога относно бурята? Като се вземат предвид всички онези щастливи разминавания с най-трагичното, и фактът, че само при най-малки промени в еволюцията на урагана последиците можеше да бъдат много по-ужасяващи, отговорът вероятно е "Не", подчертава "Вашингтон пост".

Ирма Флорида
Guliver/Getty Images

Кой е виновен за тези катаклизми?

За добро или лошо, правейки прогнозите си, синоптиците трябваше да акцентират върху най-лошите сценарии. А и имаше неща в поведението на Ирма, които нямаше как да бъдат предсказани. Например, когато траекторията на Ирма се премести към западния бряг на Флорида, никой вече не можеше да посочи точно къде тя ще "кацне" на брега, и това имаше ключови последствия.

Ирма Флорида
Guliver/Getty Images

СНИМКИ: УРАГАНЪТ ИРМА ОТБЛИЗО

И занапред, може би в много случаи, последиците може да не се оказват толкова тежки, колкото са били опасенията. Но като се има предвид какъв е залогът в случай на реализиране на най-лошия сценарий, и заплахите от потенциални жертви, както и необходимостта от готовност те да се посрещнат, метеоролозите имат сериозно задължение да предупреждават за тези рискове, заключава "Вашингтон пост".
БТА