В Украйна постигнаха примирие, жертвите от сблъсъците в Киев вече са 28 души
В Украйна постигнаха примирие, жертвите от сблъсъците в Киев вече са 28 души / снимки: Guliver/Getty Images

Бойците от спецчастите „Беркут” пристъпиха към активни действия и предприеха опит да изтласкат демонстрантите от киевския площад „Независимост”, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на украинската телевизия „5 канал”.

В операцията се използват светлинно-шумови гранати и гумени куршуми. На площада се чуват мощни взривове на гранати, над него се издига гъст черен дим. От прозорците на сградата на консерваторията, разположена на площада, се стреля срещу милицията, съобщи пресслужбата на украинското МВР. Ранени са четирима милиционери.

Броят на жертвите на сблъсъците в Киев достигна 28 души, по най-нови данни на украинското министерство на здравеопазването, предаде ИТАР-ТАСС. До тази сутрин медицинска помощ са потърсили 445 души, от тях 287 са хоспитализирани. В болниците са докарани 88 служители на органите на реда, шестима журналисти, четири деца на възраст до 18 години и двама чужди граждани, уточни министерството.

В резултат на завършилите преговори на президента на Украйна Виктор Янукович с лидерите на опозицията Арсений Яценюк (партия „Баткившчина”), Виталий Кличко (партия УДАР) и Олег Тягнибок (партия „Свобода”) е постигнато споразумение „за примирие и начало на преговорен процес”. Това съобщи Яценюк пред журналисти, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк оповести, че „е обявено примирие и начало на преговорен процес за стабилизиране на ситуацията”. Опозиционерът посочи също, че властите са били планирали „въвеждането на извънредно положение и нощен щурм”, но той вече е отменен. Яценюк отбеляза, че след срещата може да се заяви ясно, че Площадът на независимостта няма да бъде щурмуван.

Следващият етап от преговорите с президента ще се състои днес, съобщи другият опозиционен лидер Кличко. Пресслужбата на Янукович също съобщава, че преговарящите страни са обявили примирие и начало на преговорен процес с цел прекратяване на кръвопролитията и „стабилизиране на ситуацията в държавата заради гражданския мир”.

Украинското правителство изпълни „почти всички” искания на опозицията, но тя отказва да сътрудничи, заяви за Си Ен Ен външният министър на Украйна Леонид Кожара. „Готови сме да обсъдим конституционна реформа”, посочи дипломат номер едно на Киев в интервю за телевизионния канал, но отбеляза, че „за съжаление опозицията не иска да сподели своята част от отговорността” в управлението на Украйна.

Министърът определи събитията от вторник като много тъжни и каза, че през последните седмици полицията е седяла мирно и не е отвръщала на нападателните действия на радикалните групировки, „които сега са толкова много в Киев”.

В Украйна постигнаха примирие жертвите от сблъсъците в Киев вече са 28 души
netinfo

Никога досега Украйна не е имала работа с толкова много екстремистки групировки, посочи той. По думите му дори и сега на полицията са дадени строги указания да не използва нападателни средства срещу протестиращи.

Министърът заяви също, че Русия е важен партньор за Украйна икономически и стратегически, но отрече страната да усеща „пряко влияние” от Москва. Кожара каза, че Украйна не трябва да се използва като карта в геополитическите игри между Запада и Изтока и допълни, че украинския народ има право да реши съдбата си.

Министърът определи като „напълно невярна” представата, че управляващата Партия на регионите е антиевропейска и антидемократична.

Ако армията излезе срещу опозицията, отношенията на Украйна с НАТО ще пострадат сериозно, предупреди вчера ръководството на Украйна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от ИТАР-ТАСС. Расмусен отправи настойчив призив към украинското правителство да се въздържа от по-нататъшно насилие и заяви, че ако армията излезе срещу опозицията, отношенията на Украйна с НАТО ще пострадат сериозно.

Пресслужбата на алианса засега не е коментирала съобщенията за споразумение между президента и водачите на опозицията, отбелязва БТА. Макар и Украйна понастоящем да не иска да става член на НАТО, страната си сътрудничи с алианса в редица области. Киев има 28 свои войници в мисията на НАТО в Афганистан, посочва Ройтерс.

В Украйна постигнаха примирие жертвите от сблъсъците в Киев вече са 28 души
netinfo

Споразумението за примирие и начало на преговори между властите и опозицията в Украйна ще „бъде взето предвид и разгледано” на извънредната среща на външните министри от ЕС днес в Брюксел, заяви прессекретарят на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън, Мая Кочиянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС.

„Към настоящия момент мога само да кажа, че това споразумение ще бъде взето предвид и ще се разгледа на утрешните (т.е. днес - бел. ред.) обсъждания в хода на заседанията на Съвета на ЕС на равнище външни министри”, заяви Кочиянчич. По думите й трябва да се изчака де се види какво ще стане през днешния ден.

Въоръжените сили на Украйна не трябва да вземат участие в уреждането на кризата в страната, заяви говорителят на министерството на отбраната на САЩ полковник Стив Уорън, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Министерството на отбраната на САЩ настоятелно призовава да се избягва въвличането на въоръжените сили на Украйна в кризата. Настояваме те да останат настрана от нея”, посочва говорителят.

Той предупреди украинските власти, че евентуално „участие на въоръжените сили ще има последствия” за контактите между двете страни в областта на отбраната.