В Либия задържаха канадец, заподозрян в шпионаж в полза на САЩ
В Либия задържаха канадец, заподозрян в шпионаж в полза на САЩ / снимка: sxc.hu

Канадец, заподозрян в шпионаж в полза на САЩ, не е получил разрешение да напусне Либия по съображения за сигурност, съобщава днес вестник „Оеа", цитиран от АФП.

Дъглас Ориали, който има също ирландско и австралийско гражданство, е обвинен в сътрудничество с американското разузнаване с цел събиране на информации, имащи за цел да провалят проект на британската компания „Бритиш петролиъм" за търсене на петролни залежи край бреговете на Джамахирията. Според високопоставен представител на либийските власти Ориали се представил на влизане в Либия за археолог, дошъл в страната на туристическо посещение. Канадецът е поставен под наблюдение, като му е наложена забрана да напуска Либия, след като полицията установила, че той поддържа контакт с американски дипломат, заподозрян, че е разузнавач под прикритие.

Канадското посолство в Триполи отказа какъвто и да било официален коментар по случая. Според източници от дипломатическото представителство обаче Ориали е държан в своя хотел в либийската столица и е бил разпитан на два пъти от представители на силите за сигурност, които му конфискували лаптопа и телефона, уточнява БТА.

„Бритиш петролиъм" съобщи в края на юли, че възнамерява да започне до няколко седмици проучвания за петрол край бреговете на Либия на дълбочина от 1700 м - малко по-голяма от тази, на която бе взривилата се през април платформа на компанията в Мексиканския залив, която причини най-тежката екологична катастрофа в историята на Съединените щати. Подготовката на тази кампания засили критиките срещу Би Пи в САЩ, където представители на властите подозират британския енергиен гигант, че е оказал натиск върху британското правителство да освободи либиеца Абдел Басет ал Меграхи, осъден за атентата над Локърби през 1988 г., именно с цел да получи въпросния проект.