/ iStock/Getty Images
Броят на жертвите след взрив във въглищна мина в северната турска провинция Бартин достигна най-малко 40 убити, каза вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Преди това бе съобщавано за по-малък брой жертви.

„Преброихме общо 40 загинали. 58 миньори успяха да се спасят“, каза Сойлу след една от най-смъртоносните промишлени аварии в Турция от години. 11 други миньори са настанени в болници.

Разплаканият министър на енергетиката Фатих Донмез каза:

„Наближаваме края на спасителната операция“. Администрацията на провинция Бартин, където се намира мината, съобщи, че експлозията е станала на дълбочина 300 метра.

Около 110 души са работили в мината по време на взрива, като десетки от тях са били на дълбочина повече от 300 метра под повърхността.
 
Спасителите копаят през твърда скала, за да се опитат да достигнат до оцелели, съобщи министърът на вътрешните работи на Турция.

По-рано губернаторът на провинцията заяви, че осем миньори са успели да избягат.

На видеозапис се вижда как миньорите излизат почернели, придружени от спасители в съоръжението в Амасра, на брега на Черно море.

Близо 50 души са затрупани след взрив в мина в Турция, има загинали

Стотици служители на спасителните служби, както и роднини и приятели на изчезналите също могат да бъдат видени в рудника, докато спасителите работят през нощта.

Причината за взрива все още не е известна, но местната прокуратура е започнала разследване.

Министърът на енергетиката на Турция заяви, че има първоначални данни, че взривът е причинен от метан, образуващ взривоопасна смес във въглищните мини.

"Изправени сме пред една наистина достойна за съжаление ситуация", каза той пред репортери.
 
Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посети мястото на инцидента днес.

Кметът на Амашра Рекай Чакир заяви, че много от оцелелите са получили "сериозни наранявания".

Един от работниците, който е успял да избяга сам, казва: "Имаше прах и дим и не знаем какво точно се е случило"
БГНЕС