В Ирландия се провежда референдум за Лисабонския договор
В Ирландия се провежда референдум за Лисабонския договор / снимка: БГНЕС

Започна гласуването на втория референдум в Ирландия за ратифициране на Лисабонския договор, предаде Франс прес.
   
Избирателните секции отвориха в 7 ч. местно време (9 ч. българско време) и ще затворят в 22 ч. (точно в полунощ българско време).
   
Европейският съюз
се надява ирландците този път да одобрят Лисабонския договор, след като страната им получи определени гаранции. Ирландският премиер Брайън Кауън пък предупреди вчера, че евентуално ново отхвърляне на новия европейски договор ще има сериозни последици, като може да внесе голяма несигурност в бъдещето на ЕС.
   
На първия референдум, произведен на 12 юни миналата година, ирландците казаха "не" на Лисабонския договор с 53,4 процента от гласовете, при подкрепа от 46,4 процента. Това парализира функционирането на ЕС и в резултат Ирландия реши да свика ново допитване, след като получи гаранции, че Брюксел няма да
"посегне" на нейните "специфики" - ниското данъчно облагане, забраната на абортите и военния неутралитет, както и че страната ще продължи да има свой европейски комисар.
   
Последните проучвания на общественото мнение отчитат сега значителна преднина на привържениците на договора. Сондажите прогнозират, че между 48 и 68 процента от ирландците ще гласуват с "да", а между 17 и 33 процента с "не".
   
Привържениците на Лисабонския договор обаче предупреждават да не се изпада в прекомерна увереност, че победата е гарантирана.
    
Резултатите са очаквани в ранния следобед утре, посочва Би Би Си. Британското обществено радио и телевизия уточнява, че освен Ирландия, само още две от общо 27-те страни членки на ЕС не са ратифицирали Лисабонския договор - Чехия и Полша.
   
Ако влезе в сила, новият договор, който има за цел да подобри функционирането на Европейския съюз след разширяването му на Изток, ще внесе няколко важни промени. Той ще разшири областите, в които ЕС взима решенията си с квалифицирано, а не с абсолютно мнозинство, и ще създаде два нови поста - (постоянен) президент на Европейския съвет и министър на външните работи на съюза.