В храма Христос Спасител започна траурната церемония за Елцин
В храма Христос Спасител започна траурната церемония за Елцин / снимка: BGNES

В московския катедрален храм "Христос Спасител" започна официалната траурна церемония в памет на Борис Елцин, предаде ИТАР-ТАСС.

Да изпратят първия демократично избран руски президент, който почина в понеделник, се са събрали ръководители на Руската федерация, губернатори на региони, действащи и бивши президенти и правителствени ръководители на чужди държави.

Сред участниците са двама бивши президенти на САЩ - Джордж Буш старши и Бил Клинтън, бившите президенти на Украйна Леонид Кравчук и Леонид Кучма, както и президентите на Казахстан Нурсултан Назарбаев и на Беларус Александър Лукашенко.

В церемонията ще участват германският държавен глава Хорст Кьолер, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, Йоркския херцог Ендрю и бившият британски премиер Джон Мейджър, експрезидентите на България Желю Желев, на Финландия Мауно Койвисто и на Полша Лех Валенса, бившите премиери на Канада Жан Кретиен и на Италия Джулио Андреоти.

Предвидено е и участието на други бивши и настоящи президенти и премиери на страни от бившия СССР. Голяма част от ръководителите на националните делегации ще присъстват на траурния прием в Кремъл, който ще се състои след погребението на московското гробище "Новодевиче", посочва ИТАР-ТАСС.