/ Guliver/Getty Images
Ангела Меркел не може да събере необходимите проценти за коалиция от две партии със свободните демократи или със зелените. Това показват първите резултати след края на изборния ден в страната.

Вероятен вариант ще бъде Меркел да състави трипартийна коалиция и с двете партии. Такава коалиция между ХДС/ХСС, Зелените и свободните демократи на федерално ниво не е била сформирана досега.

Меркел призна, че очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг

Според първите резултати, съобщени от две германски телевизии А Ер Де и Цет Де Еф, ХДС/ХСС получава между 32,5 и 33,5%. Резултатите от вота показват, че тя губи около 9% в сравнение с предишните избори през 2013 г. В допитванията преди изборите агенциите даваха между 34 и 36% на Меркел. Самата тя заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство според нея, предава АФП.

На второ място е Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която има между 20 и 21%. Партийни представители вече определиха този резултат като голямо поражение и казаха, че партията ще излезе в опозиция, вместо да сформира нова Голяма коалиция с ХДС/ХСС.

Guliver/Getty Images


Мартин Шулц призна поражението на партията на изборите за Бундестаг
 
Германската социалдемократическа партия (ГСДП)
потвърди решението си да излезе в опозиция. Това заяви Томас Оперман, ръководител на парламентарната група на ГСДП в досегашния парламент, и още една представителка на партията Мануела Швайзиг.
 

Guliver/Getty Images


Партийни представители определят представянето на партията на изборите като най-лошия резултат за нея досега на федерални избори. Според анализатори представянето на социалдемократите е най-лошото на избори от 1945 г. досега.

Ангела Меркел удържа властта в Германия (ВИДЕО)

Германската антиимиграционна партия на крайната десница "Алтернатива за Германия" обеща днес "да промени страната", след като направи исторически пробив на парламентарните избори, предаде АФП. За първи път тя влиза във федералния парламент, след като вече присъства в няколко провинциални парламенти.
 

"Ще променим страната. Ще отстраним г-жа Меркел. Ще си върнем страната", изтъкна Александър Гауланд, който е един от водачите на листата на "Алтернатива за Германия", получила между 13 и 13,5% от гласовете, според екзитпол на германските телевизии.

Радикалната левица Левите получава 9%. В парламента влизат и Зелените с 9,5% и либералите от Свободната демократическа партия, която има 10,5%. За свободните демократите това също е голяма победа, след като преди четири години те не успяха дори да влязат в парламента.

Свободните демократи и Зелените казаха, че имат желание да се присъединят към Ангела Меркел в нейното ново правителство, предаде ДПА. Зам.-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки обаче каза, че тя ще постави някои искания, преди да се присъедини към каквато и да е коалиция.
 
Лидерът на групата на Зелените в досегашния парламент Антон Хофрайтер каза, че неговата партия има готовност да започне много сериозни дискусии с други демократични партии за съставяне на коалиция.
 
За първи път от 1953 г. в германския парламент ще има шест политически сили. В досегашния парламент имаше четири партии. Консерваторите на Меркел, свободните демократи и Зелените биха имали заедно мнозинство от 51-52% в парламента. Анализатори наричат съюза между тях коалиция Ямайка заради цветовете на трите партии в нея, напомнящи за цветовете на знамето на Ямайка.
БТА