В Афганистан загина стотният британски войник за годината
В Афганистан загина стотният британски войник за годината / Reuters

Британски войник беше убит вчера в Афганистан, с което броят на загиналите в азиатската страна от началото на годината британски военни достигна сто, обяви министерството на отбраната в Лондон. Войникът бил застрелян в южната провинция Хелманд, уточни министерството в комюнике, цитирано от световните агенции.

Британският премиер Гордън Браун и висши военни заявиха, че въпреки трагичната новина Великобритания е изпълнена с решимост да успее в мисията в Афганистан и призоваха обществеността да не се обезсърчава от даваните жертви.

В комюнике, цитирано от Асошиейтед прес, Браун отдаде почит на загиналите в Афганистан 237 британски войници от началото на военната операция през 2001 година и изтъкна значението на британската мисия там. "Днес скърбим за стотната британска загуба в Афганистан през 2009 година. Никога няма да забравим онези, които загинаха, сражавайки се за нашата страна и трябва да почетем паметта им. Това означава да продължим напред, да правим това, което е правилно за Великобритания и да доведем мисията до успешен край", заяви британският премиер.

"Нашето военно присъствие в Афганистан означава, че Ал Кайда не може да използва тази страна като база за терористичните си нападения срещу Великобритания", увери още Браун, цитиран от Българската телеграфна агенция.