/ iStock/Getty Images
Японски учени заключиха, че увеличена слънчева активност е предизвикала силна геомагнитна буря преди 2600 години, съобщи Сайънс алърт. Заключенията им са базирани върху исторически източници, които описват странни червени облаци в небето над Месопотамия.
 
За възможен пик в слънчевата активност в средата на 7-ми век пр. Христа се заговори въз основа на предишни изследвания, включително анализ на изотопи на въглерода в годишните пръстени на дървета и на следи от радиоактивни частици в лед в Гренландия. За да определят по-прецизно кога е имало геомагнитна буря, специалистите ползвали записки на астролози в Асирия и Вавилон. Свидетелства за странни небесни феномени са се съхранили върху глинени таблички с датите на наблюденията.
 
Учените превели редица клинописи от онова време и открили три споменавания за червено небе или червени облаци, които може да са свързани с интензивно полярно сияние.
 
Въпросните глинени таблички датират от 679-655 г. пр. Христа. Трите споменавания съвпадат с резултатите от датирането на съдържащите повишена концентрация на изотопа въглерод 14 годишни пръстени на дървета.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА