Ураган връхлетя Холандия и Германия след рекордните жеги
Ураган връхлетя Холандия и Германия след рекордните жеги / снимка: Reuters

След поредицата от необичайно горещи дни в Германия, където живакът достигна 39 градуса по Целзий, северозападната част на страната пострада и от ураганни ветрове, предаде ИТАР-ТАСС. Много градове в провинция Долна Саксония са засипани от отломки от дървета.

Движението на автомобили е спряно на много места след серия катастрофи. В много домове няма електричество, телефонните и интернет връзките са прекъснати.

Ураганът събори топола в зоопарка на град Нордхорн, която падна върху съседна къща. Под развалините загина 47-годишна жена. Зоопаркът е напълно разрушен, а няколко от питомците му са изчезнали.

Торнадо се разрази над германския остров Хелголанд в Северно море, като рани 11 туристи, допълва БТА.

Заради бурите на редица места в провинция Северен Рейн-Вестфалия е спряно движението на влаковете. По железопътните линии и електропроводите има паднали дървета.

В пристанищния град Леер, където скоростта на вятъра достигна 110 км/ч, бурята повали строителен кран и 157-метров товарен кораб, качен за ремонт на сух док. Щетите са за 1 милион евро.

Преди Германия ураганът, придружен с проливни дъждове, премина и над Холандия. Особено пострадаха източните холандски провинции, но няма човешки жертви. Там стихията отнесе покриви и предизвика прекъсване на тока.