Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти
Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти / БГНЕС
Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти
88200
Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти
Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти
  • Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти
  • Унгария насрочи дата за референдума за бежанските квоти

Унгария ще проведе на 2 октомври референдум за бежанците. Избирателите ще гласуват „за" или „против" приемането на национална квота за имигранти. Унгарското правителство реагира остро на въведените през септември 2015 г. в ЕС задължителни квоти за преразпределяне на мигранти. Според унгарския премиер Виктор Орбан квотите ще преначертаят етническата, културната и религиозната карта на Унгария и Европа.

В изявление унгарският държавен глава Янош Адер обяви, че на 2 октомври ще се проведе референдум за квотното разпределение на мигранти в членките на ЕС.

Дясното правителство на Виктор Орбан яростно се противопоставя на наложената от ЕС схема и вече обяви намеренията си да проведе всенародно допитване по този въпрос.

Унгария ще проведе референдум за квотното разпределение на бежанците в ЕС

Унгарското правителство гласува против плана на ЕС за настаняване на 160 000 мигранти в общността от 28 държави чрез задължителни квоти, но механизмът беше одобрен от мнозинство страни членки през септември.

Присъединявайки се към Словакия, която подаде съдебна жалба срещу този план, Орбан вече заяви, че кабинетът в Будапеща ще подложи квотите на референдум. Въпросът ще бъде „Желаете ли ЕС да определя задължителното прехвърляне на хора, които не са унгарски граждани, в Унгария без одобрението на унгарския парламент?".

Будапеща изтъква, че планът, който твърде бавно се реализира, нарушава националния суверенитет и че „терористи" могат да проникнат в страната, предрешени като мигранти.

Висш унгарски служител: САЩ искат да напълнят Европа с мюсюлмански мигранти

През 2015 година около 400 000 мигранти и бежанци преминаха през Унгария. През есента правителството реши да затвори южните си граници с бодлива тел и огради. Въведени бяха и строги закони, наказващи незаконното влизане в Унгария и чупенето на оградите.

Междувременно унгарският парламент реши от днес мигрантите, които пресичат унгарската граница и са задържани в пределите на осемкилометровата погранична зона, да бъдат връщани в Сърбия или в Хърватия без съдебен процес.

Според Дьорд Баконди съветник на премиера, след като задържаните нелегални мигранти бъдат закарани обратно на границата, ще има бъде показан пътя към най-близката „транзитна зона", където ще могат да подадат официална молба до унгарските власти с искане за убежище.

Транзитните зони" се намират в погранични райони, намиращи се по оградата, построена през 2015 г. по унгарско-сръбската и унгарско-хърватската граници.