/ БГНЕС
"Украинските войски са отблъснали руски атаки в Луганска област, но обстановката там остава тежка, съобщи канцеларията на президента Володимир Зеленски", цитирана от Ройтерс.

По-рано днес Русия обяви, че войските ѝ са пробили две укрепени линии на украинската отбрана на източния фронт. Министерството на отбраната в Москва заяви, че украинските сили са отстъпили на фона на руски атаки в Луганска област.

Русия вкарва тежко оборудване и мобилизира войски в Луганска област в Източна Украйна, но украинските сили все още защитават региона, заяви управителят на областта Сергий Гайдай.

Канцеларията на Зеленски не спомена нищо за оттегляния на войски на Киев. "През изминалия ден подразделения на отбранителните сили на Украйна отблъснаха атаки на (руските) окупатори в района на Невски, Кремина и Белогоровка", съобщи президентството. Оттам казаха още, че руските сили са обстреляли редица други селища в региона и добавиха, че обстановката в областта "продължава да е тежка".

Русия обяви пробив в украинската отбрана в Луганск

Междувременно украинският генерален щаб съобщи, че руските сили все още се опитват да пробият украинската отбрана в източната част на страната, предаде Асошиейтед прес.

"Врагът, в опит да установи пълен контрол над Донецка и Луганска област, продължава да съсредоточава основните си усилия в извършване на нападателни операции в района на Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Шахтьорск", съобщиха украинските въоръжени сили, изброявайки градове в двете области, както и в източния край на съседната Харковска област.

Продължаващата украинска отбрана на Бахмут, който от месеци е ключова цел на руската кампания, е "стратегически добре обоснована", тъй като тя е изчерпала инерцията на Москва, заяви американски мозъчен тръст. Отбраната е "изчерпала значителни руски сили", включително подразделения от частната военна групировка "Вагнер", добави снощи Институтът за изследване на войната. Някои анализатори бяха изразили съмнения, доколко би било разумно Украйна да защитава Бахмут, защото това би могло да намали шансовете за успех на очакваната украинска пролетна офанзива, посочва АП.
Владимир Арангелов/БТА