Украинският премиер е готов на диалог с протестиращите
Украинският премиер е готов на диалог с протестиращите / снимки: БГНЕС

Украинският премиер Микола Азаров обяви днес, че е готов да преговаря с протестиращите срещу обрата в политиката на правителството към Европейския съюз. Наред с това той ги призова да вдигнат блокадата над сградите на властта, предаде Ройтерс.

„Отворени сме за критики и сме готови за диалог с представители на протестиращите и с опозиционните партии”, заявява премиерът в декларация. Има обаче едно важно условие, продължава той: „Протестиращите трябва да прекратят окупацията на правителствени гради и да престанат да пречат на работата на държавната администрация”.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери прикани украинското правителство да се вслуша в гласа на своя народ, след като отказът на президента Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз предизвика вълна от протести, предаде Ройтерс.

„Призоваваме украинското правителство да се вслуша в гласа на хората, които искат да живеят свободно и да имат възможности за процъфтяване. Призоваваме всички в Украйна да се държат мирно. Насилието няма място в модерна европейска държава”, каза Кери на пресконференция след заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, съобщи БТА.

Украинският премиер е готов на диалог с протестиращите
netinfo

Междувременно генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че пактът остава партньор на Украйна, но призова украинските власти и опозицията да започнат диалог, за да осигурят демократичния процес в страната.

Расмусен уточни, че този призив се съдържа в общо изявление на министрите на външните работи от алианса, които заседават днес и утре в Брюксел. НАТО осъжда прекомерната употреба на сила срещу мирни демонстранти и призовава всички страни да се въздържат от провокации и насилие. Киев е призован да се придържа към международните си ангажименти. В декларацията се отбелязва, че сътрудничеството на алианса с Украйна следва да продължи на основата на спазването на човешките права, правилата на демокрацията и върховенството на закона.