/ iStock/Getty Images
Напускащият поста си украински посланик в Германия Андрий Мелник заяви днес, че ще се стреми да оказва влияние върху германската политика и след като се прибере в родината си, предаде ДПА.

Мелник каза в интервю за агенцията преди утрешното си заминаване от Германия, че не иска да пречи на своя приемник на посланическия пост или да иззема неговите функции, но добави: "Не мога да обещая, че ще си държа устата затворена."

"Възможно е да направя някой и друг коментар, дори остър, ако видя, че нещо не върви както трябва в Германия, що се отнася до подкрепата за моята родина", заяви той.

Мелник направи редица спорни изявления през осемгодишната си служба като посланик в Германия и се превърна в трън в очите на германското правителство, докато то обмисляше предоставянето на оръжия за Украйна след началото на руската инвазия през февруари, отбелязва ДПА.

Той каза наскоро на Илон Мъск да "върви на майната си", след като американският милиардер пусна в Туитър предложения как да бъде сложен край на войната в Украйна.

След завръщането си в Украйна Мелник ще заеме нова длъжност в министерството на външните работи. Той е обсъждан като евентуален заместник външен министър, но правителството още не е взело окончателно решение по въпроса.

"Затова се вълнувам какво предстои. Вероятно ще се видя с президента (на Украйна Володимир) Зеленски във вторник и се надявам той лично да ми каже къде ме вижда в своя голям екип", заяви дипломатът.
БТА