/ / Thinkstock/Getty Images
Японски учени твърдят, че са успели да възродят микроби, които са били в състояние на покой в продължение на повече от 100 милиона години, съобщи Би Би Си.

Малките организми са оцелели на морското дъно на Тихия океан - в утайка, която е бедна на хранителни вещества, но има достатъчно кислород, за да им позволи да останат жизнени.

Микробите са сред най-простите организми на земята и някои могат да живеят в екстремни условия, където по-развитите форми на живот не могат да оцелеят.

След инкубацията от учените, микробите започнали да се хранят и да се размножават.

Изследването е ръководено от Японската агенция за наука и технологии на морските и земните процеси, а резултатите му са публикувани в сп. „Nature Communications”.

"Когато ги открих, първо бях скептично настроен дали резултатите са от някаква грешка или от неуспех в експеримента", заяви водещият автор на изследването Юки Мороно.

„Вече знаем, че няма възрастова граница за организмите в биосферата на подземното дъно“.

Професорът и съавтор на изследването Стивън Д'Хонд от университета в Род Айлънд каза, че микробите идват от най-старите проби, взети от морското дъно.
"В най-старата утайка, която сме достигнали, с най-малко количество хранителни вещества, все още има живи организми и те могат да се „събудят”, да растат и да се размножават", каза той./
БГНЕС