Търсят оцелели от земетресението в Италия  до неделя
Търсят оцелели от земетресението в Италия до неделя / снимкa: БГНЕС

Издирването на оцелели от земетресението в Централна Италия, което взе най-малко 267 жертви, ще продължи до неделя, обяви вътрешният министър Роберто Марони, цитиран от Франс прес.

"Издирване на оцелели под отломките ще продължи до Великден", заяви министърът.

От понеделник досега от отломките са извадени живи около 150 души.Въпреки повишената сеизмична активност в Централна Италия няма опасност от задействане на вулкана Везувий, заяви експертът вулканолог от италианския Национален институт по геофизика и вулканология Джанфилипо Де Астис, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Един от силните вторични трусове в Л'Акуила от снощи бе отчетливо усетен от жители на Неапол, на около 300 км оттам. Де Астис обаче поясни, че за опасност от изригване на Везувий би могло да се говори единствено в случай на движение на земни пластове в непосредствена близост до вулкана или под него.

Италианският премиер Силвио Берлускони отхвърли критиките на негов коментар към оцелели от земетресението, че животът в палатка бил като почивка на къмпинг и те трябвало да отидат на плаж, предаде Асошиейтед прес. Берлускони заяви, че целта на изказването му е била да вдъхне оптимизъм на пострадалите. Той посещава района на бедствието всеки ден, наблюдава щетите от хеликоптер и следи хода на спасителните операции. Вчера той покани някои от изгубилите дома си хора да отидат на източното крайбрежие на Италия, където се подготвят хотели за приемане на оцелели от земетресението. "Идете на море. Само на един час с автобус оттук е и има много хотели на ваше разположение, в които престоят ви се поема от държавата", каза той. "Направете малко слънчев тен", посъветва Берлускони  една жена, предизвиквайки одобрителни възгласи. Берлускони заяви, че не смята, че коментарът му за живота в палатка като почивка на къмпинг е бил неуместен. "Мисля, че вч

Търсят оцелели от земетресението в Италия  до неделя
netinfo
ера децата се нуждаеха от усмивка, от малко оптимизъм и игривост", добави той.

   

Първото погребение на жертва на опустошителното земетресение в Италия се състоя в Лорето Апрутино, на 45 км от най-силно засегнатия град Акуила, предаде Асошиейтед прес. Роднини и приятели се простиха с 24-годишния Джузепе Киаварола.

   

Киаварола, футболист, бил в понеделник в Л'Акуила на посещение при приятелката си, когато стана земетресението. Двамата били извадени живи изпод развалините, но той починал малко по-късно в болница.