Търсенето на изчезналия самолет навлиза в нова фаза
Търсенето на изчезналия самолет навлиза в нова фаза / снимка: БГНЕС

Австралийският премиер Тони Абът обяви промяната в обхвата и характера на търсенето на изчезналия в началото на март малайзийски Боинг.

Абът призна, че откриването на останки на изчезналия самолет "с течение на времето става все по-малко вероятно". Той обяви, че търсенето навлиза в нова фаза. Основният акцент ще бъде поставен върху подводното търсене с помощта на апарати.

До днес роботът "Блуфин -21", който изследва площ от 400 кв.км. не е намерил нищо. Новата фаза, както беше обяснено от премиера, ще продължи 6-8 месеца. С помощта на сонар спасителните екипи ще проучат цялата област, в която се предполага, че се е разбил самолетът, която е с обща площ 56 000 кв. км.

"Ще направим всичко по силите си, за да решим тази загадка", увери министър-председателят на Австралия.

Същевременно японският министър на отбраната Ицонури Онодера съобщи, че Япония прекратява участието си в търсенето на изчезналия самолет. Токио отдели за операцията четири самолета - два военно-транспортни С-130 и два противоподводни Р-3С, базирани в град Пърт.

В неделя издирването с въздухоплавателни средства и кораби беше прекъснато заради силна буря в океана. Днес метеорологичните условия са се подобрили, което позволява да се поднови работата.

Самолетът на Малайзийските авиолинии Боинг 777-200 изпълняваше полет по маршрута Куала Лумпур - Пекин с 227 пътници и 12-членен екипаж на борда, когато връзката с него бе загубена около два часа след излитането от столицата на Малайзия. Всички пътували в самолета се смятат за загинали. На 24 март официално бе съобщено, че изчезналият самолет лежи на дъното на Индийския океан, а спекулациите за това какво се е случило с полет MH370 Майлайзийските авиолинии продължават.