По инициатива на Дружеството за балканска култура и солидарност Румели (ЕРБАЛДЕР) в турския град Ескишехир, обединяващо изселили се турци от България и балканските страни, правят мартенички, за да помогнат на децата в пострадалите от земетресенията на 6 февруари окръзи в Югоизточна Турция.

Към идея се присъединяват и членовете на Дружеството на пенсионираните учители (ТЕОДЕР) в града.

С общи средства и усилия изработиха хиляди мартенички с бели и червени конци, които изложиха за продажба в Дома на учителя в града. Изложените мартенички предизвикаха голям интерес и бързо се разпродадоха. Приходите ще бъдат изцяло дарени за децата от пострадалите окръзи, сподели председателката на ЕРБАЛДЕР Незиха Билен, която е родом от България.

"Баба Марта е много популярна традиция, която отбелязваме в България. Мартениците предвещават настъпването на пролетта, символизират здраве, дълголетие и сила, а също и приятелство и взаимопомощ. Тази година решихме да изработим мартенички, за да зарадваме децата в пострадалите от унищожителните земетресения окръзи. Нарекохме ги гривнички на надеждата, защото целта ни е да помогнем за излекуване на раните от земетресенията, да окажем подкрепа и да вдъхнем надежда. Идеята се посрещна с интерес и отзивчивост от много хора и се случи", каза Незиха Билен в отговор на въпрос на БТА как се е родила идеята за изработването на мартенички в подкрепа на засегнатите от земетресенията на 6 февруари в Югоизточна Турция.

Общо 45 089 души са загинали под руините от двете земетресения на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш, Южна Турция. Над 1,97 милиона граждани са се изселили от района на трусовете.
Нахиде Дениз/БТА