Турция подкрепя Иран по въпроса за ядрената енергия, увери Ердоган
Турция подкрепя Иран по въпроса за ядрената енергия, увери Ердоган / netinfo

Турция подкрепя позицията на Иран за ядрената енергия, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на среща с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, съобщи АФП, като се позовава на сайта на иранското президентство.

Правителството и турският народ винаги ясно са подкрепяли позицията на Ислямска република Иран за ядрената енергия и ще продължат твърдо тази политика в бъдеще, заяви Ердоган, който е на двудневено посещение в Техеран.

Президентът Ахмадинеджад приветства ясната и искрена позиция на Турция във връзка с иранския ядрен въпрос, се посочва в сайта на иранското президентство.

Турция предложи да бъде домакин на предстоящите преговори по въпроса за иранската ядрена програма между страните от т.нар. група "5+1" (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания плюс Германия) и Техеран, които се очаква да се състоят на 13 април, съобщи иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи, цитиран от БТА.

Европейски дипломат, интервюиран от АФП в Брюксел, потвърди тази дата, но мястото на бъдещите преговори все още е предмет на обсъждания.

По време на среща в Южна Корея (където бе за участие в конференцията за ядрената сигурност) имаше дискусии с тях /групата "5+1"/ за това тези преговори да се състоят в Турция и по този въпрос имаше напредък. Сега ние чакаме техния отговор, заяви турският премиер на пресконференция в Техеран.

Иран гледа положително на избор на Турция за домакин на преговорите с групата "5+1", заяви първият вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими.

Иран и страните от групата "5+1" обявиха, че са готови да подновят преговорите по въпроса за иранската ядрена програма, които са прекъснати след последната среща в Истанбул през януари 2011 година.

На въпрос по повод израелските заплахи за военно нападение срещу Иран Ердоган категорично отхвърли подобни заплахи. Никоя страна няма право да заплашва или да предприема военно действие срещу друга страна, която се опитва да овладее ядрената технология за мирни цели, посочи турският премиер.