Туниският президент настоя за формиране на ново правителство
Туниският президент настоя за формиране на ново правителство / снимка: Reuters

Туниският президент Монсеф Марзуки поиска от премиера да назначи ново правителство в отговор на бурните протести през последните дни, които доведоха до сблъсъци с полицията в северозападния град Силиана, съобщи Ройтерс.

Над 300 души бяха ранени тази седмица, след като полицията използва прекомерна сила да потуши най-острите протести срещу правителството на премиера Хамади Джебали, откакто то дойде на власт през октомври.

На много тунизийци сблъсъците напомниха на полицейщината от времето на сваления диктатор Бен Али с първото въстание от Арабската пролет.

"Правителството трябва да бъде сменено и на негово място да бъде назначен нов кабинет от технократи", заяви Марзуки в телевизионно изявление. Той предупреди, че ако сблъсъците продължат и правителството не отвърне адекватно, ще се стигне до хаос и непредвидими последици.

Премиерът Джебали, който е от най-голямото ислямистко движение в Тунис "Ан Нахда", отхвърля призивите за оставка и обвинява левите сили в провокиране на безредиците.

По конституция премиерът не е длъжен да се подчини на искането на президента.

Армейски части бяха разположени снощи в Силиана, чиито жители ги посрещнаха с ликуване и викове "Да живее армията", съобщава Франс прес. Агенцията цитира профсъюзен водач, че синдикатите и армията са постигнали споразумение военните да поемат от полицията отговорността за опазването на реда в града.

Протестиращите настояват за оставка на губернатора, край на полицейското насилие и приемане на правителствена програма за икономическо подпомагане на едноименната бедна провинция, допълва БТА.

След бягството на президента Бен Али през януари 2011 г. Тунис е все още в режим на извънредно положение, което дава по-широки правомощия на военните и полицията.