Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че проучва "всички варианти" по отношение на Венецуела, като подчерта, че президентът Николас Мадуро е направил "ужасна грешка", като е попречил на международната хуманитарна помощ да влезе в страната, предаде Франс прес.

Хуан Гуайдо обеща до седмица хуманитарна помощ да влезе във Венецуела
 
"Има различни решения, различни варианти. Проучваме всички варианти", заяви Тръмп в Овалния кабинет, където прие своя колумбийски колега Иван Дуке.
 
На въпрос дали има "план Б", ако Мадуро реши да остане на власт на всяка цена, Тръмп отговори: "Винаги имам план Б, В, Г, Д, Е", без да уточни какво има предвид.

Възможните сценарии за Венецуела
 
Описвайки като "много тъжно" положението във Венецуела, изпаднала в тежка политическа криза на фона на недостиг на храни и лекарства, Тръмп похвали подхода на опозиционера Хуан Гуайдо, признат за временен президент от петдесетина държави, между които и САЩ.
 
"Изпитвам дълбоко уважение към този, който за много хора е истинският президент на Венецуела. Той е много смел", подчерта Тръмп.

САЩ обвиниха Мадуро, че блокира американската хуманитарна помощ за Венецуела
 
Президентът Дуке настоя за необходимостта от запазване на натиска върху режима на Мадуро.
 
"Президентът Гуайдо се ползва с твърда подкрепа и ние трябва да му дадем още по-голяма подкрепа, за да може той да извърши прехода във Венецуела", заяви колумбийският държавен глава.
 
Мадуро, който отрича в страната му да има глад, отхвърля американската помощ, като казва, че тя е "политическо шоу" и увертюра към военна намеса на Вашингтон.
БТА