Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планираното за днес посещение в американското военно гробище в гората Бело, Северна Франция, поради лошото време, съобщи Франс прес, като се позовава на Белия дом.
 
Заради постоянен лек дъжд и ниска видимост хеликоптерът на Тръмп не можа да излети. Гробището бе посетено от делегация, водена от началника на кабинета на Тръмп, генерала от резерва Джон Кели.
 
Тръмп, който е в Париж през уикенда за участие в честванията на стогодишнината от края на Първата световна война, в днешната си програма няма нищо друго предвидено до вечерта, когато е поканен на тържествена вечеря в музея "Орсе" заедно с други държавни глави, пристигнали във френската столица за участие в тържествата.

Какво важно си казаха Тръмп и Макрон? (СНИМКИ)
 
Решението на президента Доналд Тръмп в последния момент да отмени свое посещение в американското военно гробище, обаче, предизвика критики, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 
Британският депутат Никълъс Соумс, който е внук на бившия премиер Уинстън Чърчил, заяви в Туитър, че Тръмп позори паметта на американските военнослужещи.
 
"Те са загинали с лице към врага, а този жалък неадекватен Доналд Тръмп не можа да превъзмогне дори времето, за да почете паметта на падналите в бой", написа Соумс.
Бен Роудс, който е бил заместник-съветник за националната сигурност на президента Брак Обама, заяви, че оправданието с лошото време не е валидно.

Макрон и Меркел откриха паметна плоча за 100-годишнината от края на Първата световна война
 
"Помагал съм при планирането на всички пътувания на президента Обама в продължение на 8 години. Винаги имаше вариант за лошо време. Винаги", написа той в Туитър.
 
Дейвид Фрум, който е писал речи на президента Джордж Буш, написа в Туитър, че намира за "невероятно" това, че един президент на САЩ е отишъл във Франция за церемония за Първата световна война и не е почел паметта на американските военнослужещи, които са умрели във Франция по време на тази война.
БТА