Трима учени получават Нобеловата награда за химия
Трима учени получават Нобеловата награда за химия / БГНЕС

Нобеловата награда за химия се присъжда на трима учени за създаване на компютърни симулации - многофункционални модели за комплексни химически системи. Това са Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ариех Уоршъл, информира БГНЕС.

Мартин Карплус е роден през 1930 година в Австрия. Той има американско и австрийско гражданство. Ученият работи в Харвардския университет.

Майкъл Левит е роден през 1947 година в Южна Африка. Той е гражданин на САЩ, Великобритания и Израел. Левит работи в Медицинския институт към Станфордския университет.

Ариех Уоршъл е роден през 1940 година в Близкия Изток. Той е гражданин на САЩ и Израел. В момента работи в университета на Южна Калифорния.

Трима учени получават Нобеловата награда за химия
netinfo

Миналата година Нобеловата награда за химия беше присъдена на американците Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка "за изследване на рецепторите на G-протеините", които "осигуряват способността на клетките да чувстват заобикалящата ги среда и да се приспособяват към нея".

Нобеловата седмица се провежда за 112-ти път, но наградите по химия са се присъждали само 105 пъти. По различни причини не са раздавани награди през 1916, 1917, 1924, 1933 и 1940-1942 година.

Церемонията по награждаването ще се състои на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на основателя на престижното отличие Алфред Нобел. Носителят получава златен медал с изображението на създателя на наградата и диплома от ръцете на шведския крал, а на следващия ден фондация Нобел превежда и паричната част.