Тридневен траур Чили в памет на жертвите на земетресението
Тридневен траур Чили в памет на жертвите на земетресението / снимка: Reuters

Два нови вторични труса разтърсиха Чили по данни на Националния сеизмологичен институт на Съединените щати. Земетресенията са били с магнитуд 4,9 по Рихтер. Няма данни за нови жертви и разрушения.

Тридневен траур е обявен от днес в Чили в памет на жертвите на разрушителното земетресение, при което загинаха над 800 души. Все още не е ясно дали в понеделник ще започне учебната година. Чилийските ученици трябваше да започнат занятия на 1 март, но земетресението доведе до отлагането на старта на учебната година.

В същото време бе решено да не се отлага церемонията по встъпването в длъжност на новия чилийски президент Себастиян Пинера, която ще се проведе на 11 март. Чилийските власти съобщиха, че церемонията ще бъде максимално скромна.

Десетки загинаха при катастрофално земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер край бреговете на Чили, едно от най-силните в историята на човечеството. Нанесените материални щети са огромни.

Мощното земетресение бе усетено на огромна територия, по целия южноамерикански континент. Учените съобщиха, че то е между 700 и 1000 пъти по-силно от това, разрушило столицата на Хаити Порто-о-Пренс през януари и предизвикало смъртта на над 200 000 души.