Тони Абът положи клетва като премиер на Австралия
Тони Абът положи клетва като премиер на Австралия / БГНЕС

Новият премиер на Австралия Тони Абът положи клетва и незабавно отмени данъка върху въглеродните емисии и нареди да бъдат спрени лодките с нелегални имигранти.

Консервативният 55-годишен политик веднага се захвана с работа и от церемонията отиде директно на първото свикано от него заседание на министерския съвет. "Днес не е само тържествен ден, днес е ден за действие. Австралийският народ очаква от нас веднага да се захванем с работа и точно това възнамерява да направи правителството", заяви Абът. Когато представи екипа си на генерал-губернатора г-жа Куентин Брайс, новият премиер добави: "Ние ще сме правителство, което решава проблемите, като стъпваме на ценности, не на идеология".

Абът спечели изборите на 7 септември с обещания да отмени данъците за замърсяване на околната среда, да проведе реформа в семейното законодателство и платения отпуск по майчинство, както и за реализирането на сериозни проекти по разширяване на пътната мрежа на държавата-континент.

Един от приоритетите му е отмяната на непопулярния данък върху въглеродните емисии, който натоварва директно финансово големите замърсители на околната среда в страната по фиксирани цени. Вместо това новото правителство възнамерява да създаде фонд за намаляване на вредните емисии, който да компенсира финансово компаниите за повишаването на енергийната ефективност на тяхното производство. Част от него ще бъде изразходвана за засаждането на 20 милиона дръвчета, посочва БГНЕС.

Друго от обещанията му - да използва австралийските ВМС за блокиране на идващите по море от Индонезия нелегални имигранти, влезе в сила още в сряда.

Окончателният резултат от изборите все още не е известен, но се очаква консерваторите да разполагат с 90 места в 150-местната Камара на представителите, срещу 55 за - вече опозиционните - либерали, отбелязва АФП.