Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън / БГНЕС, архив
Главният приоритет за САЩ в Сирия е поражението на "Ислямска държава", заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за телевизия Си Би Ес вчера, предаде Франс прес.


Поражението на групировката и ликвидирането на нейния самопровъзгласен "халифат" ще премахне една заплаха не само за САЩ, но и за стабилността в целия регион, заяви Тилърсън.

НАТО: Режимът в Сирия носи пълна отговорност за последните събития

"Важно е приоритетите ни да останат ясни. И за нас главният приоритет е поражението на "Ислямска държава". Щом веднъж заплахата от "Ислямска държава" бъде елиминирана или намалена, мисля, че ще можем да обърнем вниманието си директно към стабилизиране на ситуацията в Сирия", продължи държавният секретар, който е уверен, че ще успее да предотврати продължаване на гражданската война и да събере различните страни в конфликта на масата за преговори, за да започне процес на политически дискусии.
 
Сирия нарече американския удар срещу нейната база „идиотски акт“

По думите му подобни дискусии ще изискват участието на президента Баашар ал Асад и неговите съюзници.

Тилърсън заяви в интервюто също, че не очаква руски ответен удар след американската ракетна атака, защото тя не е била насочена срещу руснаците.
 
Лавров каза на Тилърсън, че нападението срещу Сирия работи в полза на екстремистите

Става дума за изключително прецизен и целенасочен удар в отговор на една химическа атака и Русия никога не е била мишена, настоя той.
БТА