The New York Times: Снайперист стрелял по Бхуто?
The New York Times: Снайперист стрелял по Бхуто? / BGNES
Привърженици на правителството в Пакистан може би са съпричастни към убийството на опозиционния лидер и бивш министър-председател на Пакистан Беназир Бхуто. Това пише вестник “ The New York Times” в свой материал с разкази на очевидци за атентата, отнел живота на Бхуто в Равалпинди.

Според разказите на свидетели куршумите са улучили Беназир Бхуто във врата или в главата, докато тя е стояла в автомобил с отворен покрив и е махала на хората. Мигове по-късно нападателят-самоубиец взривява бомбата си, убивайки над 20 души и ранявайки 50 души.

Нападението носи чертите, присъщи на пакистанските бунтовници, свързани с “Ал Кайда”. Очевидци обаче описват снайперист, който е стрелял от намираща се наблизо сграда. Това поставя въпроса доколко добре правителството е защитило Бхуто в особено силно охранявания гарнизонен град и поражда предположенията, че привърженици на правителството са изиграли своята роля, се казва в публикацията.

Смъртта на Бхуто изправя президента Первез Мушараф пред една от най-големите кризи през осемте години на неговото управление, а администрацията на Джордж Буш – пред ново предизвикателство за усилията за стабилизиране на тази държава, разположена на предната линия, в която има и “Ал Кайда”, и ядрени оръжия, подчертава “ The New York Times”.