Тауакул Карман посвети наградата си на Арабската пролет
Тауакул Карман посвети наградата си на Арабската пролет / снимка: Reuters, архив

Йеменката Тауакул Карман, която спечели Нобелова награда за мир, е известна сред своите сънародници като "желязна жена" и "майка на революцията", предаде Асошиейтед прес.

През последните осем месеца 32-годишната правозащитничка е в първите редици на големите антиправителствени протести по улиците на Йемен. Нейният арест през януари ускори избухването на въстанието срещу режима на президента Али Абдула Салех. Карман и други активисти настояват демонстрациите да останат мирни, въпреки че Йемен изглежда затъва във все по-голямо насилие.

Йеменката Тауакул Карман посвети своята награда на Арабската пролет и на нейните активисти и заяви, че много щастлива, но и изненадана от отличието, предадоха световните агенции.

"Това е признание и чест за всички араби, мюсюлмани и жени. Посвещавам тази награда на всички активисти на Арабската пролет", заяви младата жена, която е една от иконите на народното движение в Йемен, протестиращо срещу режима на президента Али Абдула Салех.

"Много съм щастлива. Не очаквах изобщо, че ще получа тази награда. Дори не знаех, че са предложили кандидатурата ми", призна младата активистка, цитирана от Франс прес.

"Това е победа предимно и основно за младите. Ние сме тук, за да спечелим нашата пълна свобода и достойнство. Нашата младежка революция се бори за нашите пълни права", допълни Нобеловата лауреатка, цитирана от Ройтерс. "Няма да позволим нашата революция да остане недовършена. Ние искаме демокрация и модерен Йемен. Това е което младите, мъчениците и ранените се зарекоха да постигнат. Ние ще продължим нашето мирно движение", увери Тауакул.

Според нея наградата е подкрепа за продемократичното движение в Йемен и в целия Арабски свят. Отличието ще помогне на битката за справедливост и реформи в Йемен, убедена е лауреатката. Тауакул е журналистка и една от водачките на студентските протести срещу режима в Йемен, започнали през януари, които поставиха началото на въстанието. Месец по-късно, през февруари, към протестното движение се присъединиха и политически партии.

Крехката на вид Тауакул е родена в южния йеменски град Таиз на 7 февруари 1979 г. Майка е на три деца. През 2005 г. тя основава групата "Журналистки без окови". Преди да бъде арестувана през януари тази година за участие в протестите срещу режима, тя е била задържана още няколко пъти за оглавяване на неразрешени протести и за подтикване към анархия. (БТА)