Тайна британска програма следила международния телефонен и интернет трафик
Тайна британска програма следила международния телефонен и интернет трафик / снимка: sxc.hu

Британското Правителствено управление по комуникациите следи трафика по оптични кабели за международна телефонна и интернет връзка и споделя голямо количество лична информация с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, пише „Гардиън”, цитиран от Ройтерс.

Британският вестник, който напоследък публикува подробности за свръхсекретни американски програми за проследяване на комуникации, съобщи на уебсайта си, че Едуард Сноудън е предоставил документи и за британския проект с кодово название „Темпора”. Според Сноудън, който разкри пред света тайните дейности на АНС, „Темпора” функционира от 18 месеца и позволява на Правителствено управление по комуникации да засича и съхранява за период до 30 дни огромни обеми от данни, извлечени от оптичните кабели, пише вестникът.

Новото разкритие вероятно ще засили натиска върху британския премиер Дейвид Камерън да разясни пред обществеността как се събират и използват данните за хората, посочва Ройтерс. По-рано този месец външният министър Уилям Хейг каза в Камарата на общините, че разузнавателната агенция винаги е действала в рамките на закона при работата си с данни, събрани от подслушване. Той обаче не потвърди и не отрече подробности затова как Обединеното кралство и САЩ си разменят разузнавателна информация, като каза само, че ако го направи, ще помогне на враговете на Великобритания, отбелязва БТА.

„Съгласно отдавна установената практика ние не коментираме разузнавателни въпроси", каза днес говорителят на правителственото управление. Той отбеляза само, че управлението „стриктно спазва закона и политическата рамка”, които гарантират, че действията й са „оторизирани, необходими и пропорционални”, предаде Ройтерс.