Съветникът на Буш Карл Роув ще подаде оставка
Съветникът на Буш Карл Роув ще подаде оставка / снимка: БГНЕС

Карл Роув, съветникът по политическите въпроси на американския президент Джордж Буш, обяви, че в края на август ще подаде оставка от поста си, предадоха световните агенции.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Роув признава, че е настъпил моментът да подаде оставка и да се посвети на семейството си.

Роув е близък приятел на американския президент и си спечели прозвището "Архитекта", защото два пъти помогна на Буш да спечели президентския пост, като направляваше предизборната му кампания.

Той обаче беше в полезрението на медиите и на съдебните институции в САЩ след 2003 г., когато бившият американски посланик Джоузеф Уилсън го обвини, че е разкрил пред пресата, че съпругата му Валъри Плейм е агентка на ЦРУ. В САЩ подобно разкритие се смята за федерално престъпление. Разследване доказа вината на Роув, но той така и не стана обект на съдебно преследване. Според бившия американски посланик Роув е разкрил какво работи Плейм, след като той самият е публикувал във в. "Ню Йорк таймс" статия, обвиняваща администрацията на Буш, че е излъгала, че Саддам Хюсейн се е опитвал да купи уран от Нигер. Новината, че Роув ще подаде оставка беше коментирана от Белия дом. Говорителката на Белия дом Дейна Перино каза, че това е голяма загуба и нарече Роув "блестящ ум".

Очаква се Роув да напише книга, посветена на годините, прекарани в администрацията на Буш, заяви Перино.