Съдът в Уисконсин отказа да забрани повторното преброяване на гласовете в щата
Съдът в Уисконсин отказа да забрани повторното преброяване на гласовете в щата / Guliver/Getty Images

Федералният окръжен съд на американския щат Уисконсин отклони вчера искането на привържениците на новоизбрания президент Доналд Тръмп за незабавно прекратяване на повторното броене на бюлетините, подадени по време на президентските избори, съобщи АП.

Съдът постанови, че проверката не мое да нанесе никаква непосредствена вреда. Два политически комитета на Тръмп настояха за спиране на броенето с аргумента, че то нарушава правата на гражданите, гласували за републиканеца.

Тръмп е уверен в победата си, дори без милионите незаконни гласове

Окръжният съдия Джеймс Питърсън все пак се съгласи да продължи слушанията по въпроса и насрочи съдебно заседание за 9 декември.

Повторното броене на гласовете в Уисконсин е по инициатива на кандидатката за президент на зелените Джил Стайн. Тя иска подобни проверки също в Мичиган и Пенсилвания. В трите щата Тръмп победи Хилари Клинтън със съвсем малка разлика в гласовете. В Уисконсин новото преброяване започна в четвъртък.

Щабът на Клинтън ще брои повторно гласовете в Уисконсин, Тръмп видя в това "мошеничество"

Стайн, която получи подкрепа едва на 1% от гласоподавателите, настоява, че целта й да се гарантира точността на резултата и най-вече да се изключат предположенията за извършени кибератаки, които са повлияли на резултатите.

Източник: БТА