Щабът на Клинтън ще брои повторно гласовете в Уисконсин, Тръмп видя в това мошеничество
Щабът на Клинтън ще брои повторно гласовете в Уисконсин, Тръмп видя в това мошеничество / БГНЕС, архив

Щабът на Хилари Клинтън ще участва в повторното преброяване на гласовете в щата Уисконсин, подадени на президентските избори в САЩ, предадоха световните агенции.

Адвокатът на кампанията на Клинтън Марк Елиъс каза, че щабът на демократическия кандидат за президент на САЩ ще участва в повторното преброяване в Уисконсин, а също в щатите Пенсилвания и Мичиган, ако се стигне до повторно преброяване и там.

Хилари Клинтън с първо публично изказване след загубата на изборите

По думите му щабът на Клинтън не е възнамерявал да иска повторно преброяване, тъй като проведеното от нейната кампания разследване не е открило "доказателства за хакерско проникване или външни опити са промяна на технологията за гласуване".

"Но сега, когато е инициирано повторно преброяване в Уисконсин, възнамеряваме да участваме, за да гарантираме, че процесът ще протече по справедлив за всички страни начин", каза адвокатът.

Повторното преброяване беше поискано от кандидата на Зелената партия за президент на САЩ Джил Стайн и избирателната комисия на Уисконсин даде одобрение за това. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп определи повторното преброяване като "мошеничество", с което Зелената партия иска да събере пари.

Ценни съвети за справяне със следизборния стрес в САЩ

"Това е мошеничество от страна на Зелената партия за избори, които вече са признати, и резултатите от тези избори би трябвало да се уважават, вместо да се оспорват и да се злоупотребява с тях, а Джил Стайн прави именно това", каза Тръмп.

"Това повторно преброяване е просто начин, по който Джил Стайн, която получи по-малко от 1 процент от всички гласове... да попълни своята хазна с пари, повечето от които никога няма дори да похарчи за това нелепо повторно преброяване", заяви той.

Източник: БТА