Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Доналд Тръмп не може да произнесе лично заключителна реч с аргументи по съдебното дело за измама в Ню Йорк, заяви вчера съдията, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става, след като адвокатите на бившия американски президент не са се съгласили с поставените от съдията условия, които биха му попречили да произнесе "предизборна реч".

Това се случва ден преди заключителните аргументи по делото, заведено от главния прокурор на Ню Йорк, в което Тръмп е обвинен, че е раздул нетното си състояние с милиарди долари, за да получи по-благоприятни условия за отпускане на заеми.

Съдията по делото Артър Енгорон първоначално се съгласи да позволи на Тръмп да говори, но промени решението си, след като адвокатите му не се съгласиха със строгите правила на това, което той може да каже в съдебната зала според редица имейли, подадени в деловодството на съда.

"Той не може да произнася предизборна реч и не може да поставя под съмнение мен, моите служители, ищеца, представителите на ищеца или съдебната система на щата Ню Йорк, тъй като нищо от това не е свързано с делото", каза Енгорон.

Тръмп се оплака, че процесът нарушава графика на предизборната му кампания, но използва редките си, доброволни явявания пред съда, за да събере подкрепа с подстрекателските си изказвания пред камерите на медиите извън съдебната зала, отбелязва Ройтерс.
Светослав Танчев/БТА