Светът осъди остро убийството на Беназир Бхуто
Светът осъди остро убийството на Беназир Бхуто / снимки: БГНЕС
Британският външен министър Дейвид Милибанд заяви, че е „дълбоко шокиран” от атентата, отнел живота на бившия премиер на Пакистан Беназир Бхуто и призова към сдържаност и единство. Италианският премиер Романо Проди също заклейми убийството и призова да не се прекъсва трудния път към мира в региона. Ватикана определи като атентата като „трагичен и ужасен”. Към определението се присъединиха още САЩ, Франция, Русия, Индия, Иран.

Българският министър на външните работи Ивайло Калфин каза за „Дарик”, че убийството на Бхуто е силен удар по демократичния процес в Пакистан. „Много е жалко, че един такъв лидер става жертва на атентат”, допълни той.

Часове след смъртта на бившия премиер и опозиционен лидер Беназир Бхуто президентът на Пакистан Первез Мушараф призова към спокойствие в страната. Мушараф, който председателстваше извънредно заседание на правителството и на командващите въоръжените сили в президентския дворец в Исламабад, призова съгражданите си да запазят спокойствие, „за да бъдат осуетени пъклените замисли на терористите”.

Русия решително осъди атентата, отнел живота на Беназир Бхуто, заяви говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин, цитиран от Франс прес. "Надяваме се, че пакистанското ръководство ще вземе нужните мерки за гарантиране на стабилността в страната", каза Каминин.

Убийството на пакистанската опозиционна водачка Беназир Бхуто може да предизвика вълна от терор в страната, заяви руският заместник външен министър Александър Лосюков.

Ръководителят на френската дипломация Бернар Кушнер осъди "гнусния акт", отнел живота на бившия премиер на Пакистан и призова международната общност да направи всичко възможно, за да гарантира стабилността в Пакистан.

Президентът на САЩ Джордж Буш също осъди бомбения атентат в Пакистан. "Ние осъждаме проявите на насилие в Пакистан", заяви говорителят на Белия дом Скот Стензъл.

И френският президент Никола Саркози осъди самоубийствения атентат, при който почина Беназир Бхуто. Саркози, който е на почивка в Египет, е изпратил до пакистанския президент Первез Мушараф писмо, чийто текст бе разпространен от френското президентство.

Индия заяви, че убийството на пакистанската опозиционна лидерка е трагедия и тежък удар върху демократичния процес в Пакистан. Иран също решително осъди атентата срещу Бхуто. Индийският субконтинент загуби забележителен лидер, който работеше за постигане на демокрация и помирение в своята страна, заяви говорител на индийския министър-председател Манмохан Сингх.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че убийството на Беназир Бхуто е "нападение срещу демокрацията и срещу Пакистан": „Научих с ужас за убийството на г-жа Беназир Бхуто. Европейската комисия осъжда най-сурово това отвратително терористично нападение, извършено само две седмици преди деня на изборите. Това е нападение срещу демокрацията и срещу Пакистан, се казва в негова декларация, разгласена тук. Изпращаме нашите съболезнования на семейството на г-жа Бхуто, както и на семействата на другите жертви на терористичното нападение. Надяваме се, че Пакистан ще остане твърдо на пътя, водещ към възстановяване на демократичното гражданско управление, се казва в декларацията му, публикувана и от името на Европейската комисия”.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун категорично осъди убийството в Пакистан, определяйки го като "гнусно престъпление", предаде Франс прес. В изявление Бан Ки-мун заяви, че е потресен и възмутен от убийството на опозиционния лидер Бхуто, което нарече "посегателство върху стабилността" в Пакистан. "Решително осъждам това долно престъпление и призовавам извършителите да бъдат изправени пред съда възможно най-бързо", каза генералният секретар в изявление, цитирано от Ройтерс.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро също осъди категорично атентата, довел до смъртта на бившия премиер на Пакистан Беназир Бхуто. Испанският премиер призова в телеграма пакистанския президент Первез Мушараф да предаде съболезнованията на правителството и народа на Испания на роднините на загиналите и на пострадалите при терористичния акт в Равалпинди. Мадрид е изпълнен с решимост "тясно да сътрудничи" за укрепването на демокрацията и изкореняването на тероризма, подчертава в телеграмата си до Мушараф Сапатеро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Пакистанският министър-председател Мухамадмиан Сумро обеща, че неговото преходно правителство ще "разкрие заговора" срещу Пакистан. Виновниците за този жесток терористичен акт не могат да бъдат приятели на Пакистан, каза Сумро. "Правителството ще прибегне до всички възможни средства, за да разкрие заговора срещу страната", допълни той. Пакистанската жандармерия е вдигната по "червена тревога" в провинциите в цялата страна, за да помогнат за гарантиране на мира и сигурността, заяви говорител на пакистанското външно министерство, цитиран от Ройтерс. Бхуто беше мишената на терористите, допълни той.