Стрелецът от Нейви ярд е имал сериозни психични проблеми
Стрелецът от Нейви ярд е имал сериозни психични проблеми / Gulliver/Getty Images

Мъжът, който уби 12 души в американската военна база Нейви Ярд във Вашингтон, е имал сериозни психични проблеми, страдал е от параноя и безсъние, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на служители на правоохранителните органи.

34-годишният Арън Алексис се е лекувал от август заради психичните си проблеми, казаха източници на Асошиейтед прес, пожелали да останат анонимниm докато продължава разследването продължава.

Информацията за лечението му е потвърдена и от членове на семейството му.

Алексис е работел в компания подизпълнител на ВМС. Не е бил обявен от флота за психически негоден за военна служба.

Стрелецът от Нейви ярд е имал сериозни психични проблеми
netinfo

Следователите не са намерили доказателства при стрелбата във военната база Нейви Ярд във Вашингтон да е имало втори стрелец, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Имаме един-единствен човек, отговорен за загубата на живот", каза началничката на вашингтонската полиция Кати Ланиър. "Продължаваме да допускаме възможността за наличие на още един стрелец, но нямаме никакви доказателства, няма никакви признаци да е имало още един стрелец", каза кметът на американската столица Винсънт Грей. Той уточни, че броят на ранените при стрелбата е осем, като само трима от тях са простреляни, поправяйки предишните информации за поне 12 пострадали.

При стрелбата бяха убити 13 души, включително нападателят Арън Алексис.

Стрелецът от Нейви ярд е имал сериозни психични проблеми
netinfo

Според последните данни Арън Алексис е носил три оръжия. Два източника от федералните агенции заявиха, че стрелецът е разполагал с автомат АР-15, ловна пушка и пистолет, който е отнел от полицай на местопрестъплението.

Според Федералното бюро за разследване (ФБР) мъжът е имал законен достъп до военната база и е използвал валиден пропуск.

ФБР разкри някои биографични данни за стрелеца, публикувани от АП. Алексис е приел будизма, бил е набожен и според негови приятели е искал да стане монах. През септември 2010 г. масовият убиец от Нейви ярд е бил арестуван по подозрение, че е стрелял с огнестрелно оръжие, след като негова съседка е съобщила на полицията, че едва не била уцелена от куршум, изстрелян от неговия апартамент. Тогава Алексис заявил пред полицията, че пистолетът случайно е произвел изстрел, докато го е чистел, и затова не са му били повдигнати обвинения. През май 2004 г. той бил арестуван в Сиатъл, тъй като стрелял по гумите на чужд автомобил, а по-късно обяснил пред полицаите, че е получил пристъп на ярост.