СС на ООН призова страните в конфликта в Дарфур да участват в преговорите
СС на ООН призова страните в конфликта в Дарфур да участват в преговорите / снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН призова всички бунтовнически групировки да се включат в преговорите със суданското правителство в събота, за да бъде прекратен продължаващият четири години и половина конфликт в Дарфур, предаде Асошиейтед прес.

В изявление, прочетено на официално заседание снощи, Съветът подчерта "спешната необходимост от всеобхватно и трайно политическо решение в Дарфур". Като първа стъпка под контрола на ООН и Африканския съюз трябва да спрат враждебните действия.

Съветът ще предприеме мерки срещу всеки участник, който подкопава мирния процес чрез незачитане на примирието или възпрепятстване на преговорите, на мироопазващата мисия или на хуманитарните помощи, се казва в изявлението.

Не се уточняват мерките, но дипломати казват, че вероятно става дума за санкции.

В понеделник суданският посланик в ООН Абделмахмуд Абдалхалим Мохамед каза, че правителството ще обяви спиране на огъня в началото на мирните преговори в либийския град Сирт, родното място на либийският ръководител Муамар Кадафи, и това ще бъде "стъпка към изграждане на доверие".

Остава открит въпросът дали спирането на огъня от правителството ще бъде придружено от спиране на огъня от бунтовническите групировки, тъй като някои от тях бойкотират преговорите, отбелязва АП.