Срещата на върха на ЕС: Гърция трябва да остане в еврозоната, но с реформи
Срещата на върха на ЕС: Гърция трябва да остане в еврозоната, но с реформи / снимка: Guliver/Getty Images

Гърция трябва да остане в еврозоната, изпълнявайки структурни реформи. С тази теза завърши дискусията на срещата на върха на ЕС по проблема със спасяването на Гърция от фалит. Срещата не прие никакви практически решения, предаде ТАСС. "Всички европейски лидери потвърдиха стремежа си да запазят Гърция в еврозоната, подчертавайки необходимостта Атина да изпълни програма за структурни реформи.

Доналд Туск има добро предчувствие за преговорите с Гърция

"Обсъждането на Гърция завърши. То имаше чисто информативен характер - председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум и гръцкият премиер Алексис Ципрас информираха ЕС за хода на преговорите на Атина с институциите (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд)", заяви за ТАСС анонимен източник в кулоарите на срещата.

Председателят на Еврогрупата и нейните членове - министрите на финансите от еврозоната, които проведоха серия разговори преди срещата на върха на ЕС, са констатирали, че между Гърция и кредиторите остават сериозни разногласия. Преговорите продължават на техническо равнище.

Борисов: И ние искаме да дадем повече за пенсии и заплати, но спазваме дисциплина

"Днес (вчера) на заседанието на Еврогрупата (министрите на финансите от еврозоната) институциите ни предоставиха информация за последните предложения на Гърция, по редица положения от които остават сериозни разногласия. Еврогрупата вероятно отново ще бъде свикана в събота, 27 юни, за да направи заключения", гласи изявление на Дейселблум, разпространено в Брюксел.

По думите му кредиторите тепърва ще трябва да направят оценка на последните предложения от гръцкото правителство, които били получени прекалено късно вчера, буквално преди началото на заседанието. "Междувременно вратата остава отворена за гръцките власти да приемат предложенията, представени от институциите", подчерта Дейселблум.

Премиерът на Ирландия Енда Кени изрази надежда, че споразумение между Гърция и кредиторите й може да бъде постигнато през предстоящия уикенд - 27 и 28 юни.

Източник: БТА