Среднощен обстрел в Източна Украйна наруши примирието
Среднощен обстрел в Източна Украйна наруши примирието / БГНЕС, архив

Градският съвет на Донецк заяви, че обстрелът в Източна Украйна през нощта е продължил в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, а една жена е била ранена, предаде Асошиейтед прес.

Според съвета на контролирания от сепаратистите град при обстрела са били поразени училище и няколко жилищни сгради, застрашавайки и без това крехкото примирие между проруските бунтовници и украинските сили.

Виталий Андронати от министерството на отбраната на Украйна каза, че от началото на прекратяването на огъня в петък са били убити 4 военнослужещи и са били ранени 29.

И двете воюващи страни се обвиняват взаимно за нарушаване на примирието в конфликта, отнел по данни на ООН живота на поне 3000 души, отбелязва Асошиейтед прес.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че примирието в Източна Украйна "общо взето" се спазва и че Москва се надява преговорите за статута на териториите около Донецк и Луганск да започнат скоро, предаде Ройтерс.

Лавров допълни, че Москва е обезпокоена от струпването на войски в някои източни райони на Украйна, което според него е знак, че се подготвя "ударна групировка". "Споразумението се спазва общо взето, но има инциденти, за които страните се обвиняват една друга", каза руският министър, цитиран от Ройтерс.

Лавров отбеляза, че споразуменията от 5 септември в Минск са до голяма степен "рамкови" и че предстои участниците в процеса да ги детайлизират, добавя ИТАР-ТАСС. Според него работата в тази насока вече е започнала и ще бъде определена "последователността на стъпките", споменати в протокола от Минск.

Проруските сепаратисти освободиха 648 украински военнопленници съгласно условията на споразумението за примирие с правителството от петък, предаде Ройтерс.

Това съобщи говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко. То добави, че властите в Киев се опитват да издействат освобождаването на още 500 военнопленници, но не каза колко правителствени войници са в плен при бунтовниците.

По повод вчерашно изявление на президента Петро Порошенко, че сепаратистите вече са предали около 1200 военнопленници, Лисенко поясни, че тази бройка обхваща всички пленници, включително предполагаемите. От влизането в сила на примирието петима украински войници са били убити и 33-ма - ранени, каза още Лисенко.

Източник: БТА