Специални очила ще носят чилийските миньори при излизането си на повърхността
Специални очила ще носят чилийските миньори при излизането си на повърхността / Reuters

При излизането си на повърхността 33-те чилийски миньори ще носят изключително тъмни очила, за да се пазят от слънчевите лъчи, които не са виждали от два месеца, предаде Франс прес.

Очилата са произведени в САЩ и един чифт струва 450 долара.

Спасителните операции в мина Сан Хосе напредват, като едната от машините успя само за ден да прокопае 56 метра от евакуационната шахта и сега е на 110 метра от миньорите. Предстои обаче деликатна фаза, защото тунелът, прокопаван от машината ще преминава на около метър от стара галерия и има опасност при операцията да рухне някоя от стените й.

После спасителните операции може да се забавят, ако инженерите решат да укрепят спасителната шахта с метални решетки, за да избегнат свличане на земни маси, пише БТА.

Миньорите ще бъдат вадени един по един в метална клетка, конструирана от чилийските военноморски сили. Президентът на Чили Себастиан Пинера вече намекна, че 33-те мъже може да бъдат спасени дори следващата седмица.

Първоначалните планове бяха те да бъдат извадени през декември. Сега според по-реалистични планове миньорите могат да бъдат спасени до края на месеца.